Psychosomatische klachten zijn klachten die samenhangen met spanning of stress waarvoor geen directe, lichamelijke oorzaak gevonden kan worden. Voorbeelden zijn: vermoeidheid, (onbegrepen) pijnklachten, duizeligheid en hoofdpijn, maar ook spier- en gewrichtspijn, benauwdheid, hartkloppingen of druk op de borst. Ook klachten als buikpijn, obstipatie, misselijkheid, kokhalzen kunnen samenhangen met spanningen of stress. Deze klachten kunnen horen bij een burn-out, SOLK, conversie, depressie, angststoornissen (waaronder hyperventilatie en paniekaanvallen) maar ook op zichzelf staan.
Een psychosomatisch fysiotherapeut heeft (meer dan de algemeen fysiotherapeut) aandacht voor zowel de geestelijke als de lichamelijke aspecten die het welzijn van mensen beïnvloeden. Bij psychosomatische klachten is het evenwicht tussen belasting en belastbaarheid vaak verstoord. De psychosomatisch fysiotherapeut helpt de cliënt om dit evenwicht te herstellen, onder andere door middel van oefeningen.
Doelen van de psychosomatisch fysiotherapeut zijn:
- Inzicht krijgen in de oorzaak van de klachten en de factoren die de klachten in stand houden.
- Leren ontspannen en bewust worden van ademhaling.
- Oefeningen doen om langzamerhand lichamelijk meer aan te kunnen.
- Lichaamsbewustwording.
- Zorgen dat iemand zijn eigen grenzen leert aanvoelen en respecteren (zowel lichamelijk als psychisch).
- Inzicht krijgen in hoe iemand in het dagelijks leven omgaat met zijn klachten.
- Het stimuleren van gedragsverandering om op een andere manier om te gaan met klachten.
- Bevorderen van het vertrouwen in het lijfelijk functioneren, waardoor zelfvertrouwen en zelfbeeld positief beïnvloed wordt.